Kartli is home to the capital Tbilisi and is one of the most interesting and under the radar wine destinations. While the vast majority of large scale wine is made in Kakheti, Kartli has a lot to offer small production, natural wine enthusiasts. Wineries can also be reached in under an hour from Tbilisi.
One of the modern pioneers of traditional Georgian winemaking is that of Iago Bitarishvili who produces about five thousand bottles of traditional qvevri wines in Kartli's Mukhran Valley. Iago and his wife Marina have paved the way for a new generation of Georgian winemakers to turn their attention to quality over quantity. In 2005, Iago was the first Bio or Organically certified vineyard in Georgia, setting an important example for all winemakers around him. Today, Marina also makes her own small line of excellent Mtsvane qvevri white wine.
Another great example of Kartli's spirit comes from Andro Barnovi of Wine Artisan's collective. A former politician, Andro returned to his roots to help home wine producers turn their craft into something they can share with the global wine community. Andro started this journey publicly in 2008, while still holding government office in the Georgian Department of Defense. He began spearheading wine event organization and supporting small producer initiatives, all in an attempt to breathe new life into the artisanal sector. Today they make amber, rose and red wines you can read more about in my forthcoming article on Wine Artisan's Cellar.
by Meredith Gaffney
-
Association " Wine Artisans" and artisan winemakers condemn "Russian Law"2024-04-14
Association " Wine Artisans" and artisan winemakers circulate a statement condemning the "Russian Law" initiated by the government and calling on the government to resign. More than 50 winemakers signed the statement. Among them - Andro Barnovi (Wine Artisans), Nika Vacheishvili (Vacheishvili Cellar), John Wurdeman (Pheasant Tears), Nukri Kurdadze (Papari Valley), Keto Ninidze (Oda winery), Tamar Pataridze (Pataridze’s Rachuli), Tamar Botchorishvili (Rotcho’s Vineyards), Aleksi Tsikhelishvili (Tsikhelishvili Winery), Vazha Kasrelishvili (Gebrale), Misha Dolidze (Kasreli) and many others.
read in full -
BRIEFLY ABOUT GEORGIA'S WINEMAKING2023-02-26
საგულისხმოა, რომ საქართველოს ტერიტორიაზე ღვინის წარმოებას კიდევ უფრო ძველი ისტორია ქონდეს, ვიდრე ეს 5900 წლის წინანდელი არტეფაქტებით დასტურდება. ასევე, შეიძლება იმის ვარაუდიც, რომ ჯერ შუამდინარეთისა და ირანის, შემდეგ კი საბერძნეთისა და რომის გავლით ღვინომ საქართველოს ტერიტორიიდან დიდი გზა განვლო და ჯერ ევროპული ცივილიზაციის განუყოფელ ნაწილად იქცა, დღეს კი მსოფლიოს ყველაზე პოპულარულ პროდუქტთა შორის ერთ-ერთი უპირველესია. ჩვენ ხანდახან ვამბობთ, რომ საქართველო ორი რამის გამო არის ევროპა. ერთი - ესაა ქრისტიანობა, მეორე კი - ღვინო.
read in full -
ჩინური ჩინარზე: სიცოცხლის ხეზე გასული ვაზი (დასახელების წარმოშობის ისტორია)2023-01-30
ჩემი გადმოსახედიდან, „ჩინ" ფუძესთან „ჩინურის" დაკავშირება ნამდვილად სწორი უნდა იყოს, თუმცა გაუგებარია, რა კავშირშია მასთან ზეთისხილი და მისი ფოთოლი. ჯერ ერთი, მწიფობისას ყურძნის სხვა მრავალი ჯიშის მარცვალი იღებს მსგავს ფერს და, ესეც არ იყოს, არც ჩინურის მარცვლისა და ზეთისხილის ფოთლის ფერის მსგავსებაა ასე საჩინო, რომ ხალხს ვაზის ჯიშის დასახელებად ექცია. როგორც ქვემოთ წარმოდგენილი მოკლე მიმოხილვა გვაჩვენებს, თავად სიტყვა „ჩინის" (ფერის) მნიშვნელობა ან მეორეული უნდა იყოს და ეს ფუძე ფერთან დაკავშირებული უნდა ყოფილიყო მისი პირველადი, დამოუკიდებელი მნიშვნელობის გამო, ანდა - ფუძე „ჩინ-" ფერის მნიშვნელობით ომონიმიად შეგვიძლია განვიხილოთ და მისი ფესვები კი სხვაგან ვეძებოთ.
read in full